top of page

NOMBRE D'EULER


Se l’anomena el número d’Euler ja que va ser Leonhard Euler qui el va descobrir. A l’igual que el nombre pi, és irracional. e és la base dels logaritmes naturals, i es representa de la següent manera:


Aquesta constant la podem trobar en la natura quan hi ha un creixement continu. Per tant és molt comú, ja que cap organisme viu creix a salts. Té aplicacions molt interessants. Per exemple, podem determinar el moment de la mort d’un cadàver de manera quasi bé exacte gràcies al nombre d’ Euler. Un cos viu es manté a una temperatura constant (uns 36ºC), però quan mor, es refreda. Amb aquesta fòrmula es troba l’antiguitat de la mort:

On l’única incògnita és t (en hores).

Una altra aplicació es troba a l’ economia financera. S’utilitza per calcular l’interès continu, la fòrmula del qual és:

Tot i que les aplicacions són múltiples i interessants, els exemples a la natura són encara més sorprenents.

EXEMPLES EN LA NATURA:

  • FÓRMULA DE CREIXEMENT D’UNA COLÒNIA BACTERIANA: Aquestes van creient amb un creixement exponencial no hi ha cap factor que el limiti.

  • CREIXEMENT VÍRIC: Igual que les bateries, també creixent exponencialment. Això és un gran avantatge perquè l'organisme pot reaccionar a temps i fer un atac massiu. Si no fos així, i el virus creixés igual de ràpid que l'atac, es produiria un equilibri. I arrossegaríem la grip durant molts anys.

  • ARQUEOLOGIA: L’utilitzem per calcular l’edat dels objectes orgànics mesurant la quantitat de Carboni-14 que tenen: On Q és la quantitat actual de C-14, Qoés la quantitat inicial de C-14 i la t és el temps en anys.

 

BIBLIOGRAFIA:

bottom of page